Συχνές ερωτήσεις

Πότε γίνονται οι εγγραφές;

Εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά ξεκινούν τον Απρίλιο. Παρόλα αυτά μπορούν να γίνονται και κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις.

Τι χρειάζεται να κάνω για να γράψω το παιδί μου;

Να επικοινωνήσετε μαζί μας για να ορίσουμε ένα ραντεβού για να σας ξεναγήσουμε στο σχολείο μας και να σας ενημερώσουμε για το πρόγραμμά μας.

Τι χρειάζεται για την εγγραφή;

  • Αντίγραφο της σελίδας των εμβολίων από το βιβλιάριο υγείας του παιδιού
  • Πιστοποιητικό γεννήσεως
  • ΑΔΥΜ (Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή) σας το δίνουμε εμείς
  • φωτογραφίες προσώπου του παιδιού.
  • Αίτηση εγγραφής (το παίρνετε από το σχολείο)
  • Ιατρική καρτέλα ( το παίρνετε από το σχολείο)

Πόσο καιρό κρατάει η προσαρμογή;

Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Παρόλα αυτά η πείρα μας έχει δείξει πως το διάστημα 5 εργάσιμων ημερών είναι ικανοποιητικό για να συνηθίσει το παιδάκι σας το χώρο και τις νηπιαγωγούς μας.

Πώς γίνεται η προσαρμογή;

Στον «Νηπιακό Κήπο» έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μια πρώτη προσαρμογή του παιδιού στο περιβάλλον του παιδικού με επαναλαμβανόμενες μικρές επισκέψεις μαζί με το παιδί.

  • Δύο συναντήσεις - συζητήσεις με την παιδοψυχίατρο του «Νηπιακού Κήπου», με θέμα τα δύσκολα συναισθήματα και τους σωστούς χειρισμούς στην περίοδο της προσαρμογής.
  • Ολιγόωρες επισκέψεις γνωριμίας του παιδιού με το περιβάλλον του παιδικού σταθμού. Στις σύντομες αυτές επισκέψεις θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα σύντομο πρόγραμμα με δημιουργικό παιχνίδι, να γνωρίσει τους πρώτους φίλους του και να εξοικειωθεί με τη λειτουργία του παιδικού σταθμού.

Προβλέπεται επίσης και συζήτηση των γονέων με τους υπεύθυνους του «Νηπιακού Κήπου» σχετικά με τα συναισθήματα των παιδιών στην προσαρμογή και τους απαραίτητους χειρισμούς που θα τα βοηθήσουν.

Τι θα γίνει αν το παιδί μου δεν προσαρμοστεί

Είναι φυσιολογικό ένα παιδί να κλάψει τη στιγμή της αποχώρησης του γονιού. Το κλάμα δείχνει το ισχυρό δέσιμο που υπάρχει μεταξύ του παιδιού και του γονιού και για το λόγο αυτό θεωρείται συχνά ένα υγιές σημάδι. Το συναίσθημα του αποχωρισμού που νιώθει το παιδί μπορεί να εκφραστεί και με θυμό προς τον γονιό που θεωρεί ότι το εγκαταλείπει. Έτσι, κατά τη διάρκεια της προσαρμογής μπορεί να εμφανιστούν σημάδια διαταραχής στον ύπνο, ανορεξία, έντονη γκρίνια, άρνηση. Όλα αυτά όμως διαρκούν πολύ λίγο εάν τα παιδιά έχουν απέναντι τους την ήρεμή και σταθερή συμπεριφορά του γονιού που γνωρίζει ότι όλο αυτό θα τελειώσει και το παιδί μετά θα απολαμβάνει αυτή τη συμβίωση, θα αποκτήσει φίλους, θα κοινωνικοποιηθεί. Όσο πιο σίγουρος λοιπόν είναι ο γονιός για την απόφαση που έχει πάρει για το παιδί του, τόσο πιο εύκολα το παιδί θα εμπιστευτεί τον εαυτό του και θα εγκλιματιστεί στο καινούριο περιβάλλον

Τα παιδιά χρειάζονται περίπου ένα μήνα για να συνειδητοποιήσουν πως αυτή θα είναι η νέα τους πραγματικότητα από εδώ και στο εξής. Προτείνουμε να κάνετε υπομονή αυτό το χρονικό διάστημα και να μην σταματήσετε να το φέρνετε στο σχολείο, ακόμη κι αν κάποιες φορές δυσκολεύεται να σας αποχωριστεί. Κάθε αλλαγή θέλει χρόνο και υπομονή. Αν, σε οποιαδήποτε περίπτωση, αποφασίσετε πως δεν θέλετε να δώσετε στο παιδί σας αυτό το χρόνο, μπορείτε να σταματήσετε να το στέλνετε χωρίς να έχετε καμία υποχρέωση προς το σχολείο.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη εποχή για την προσαρμογή;

Για όσα παιδιά πρόκειται να φοιτήσουν στο σχολείο μας τον Σεπτέμβριο, συστήνουμε να γίνει η προσαρμογή τους μήνες Ιούνιο ή Ιούλιο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό μπορείτε να επωφεληθείτε από το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου που δίνεται στους γονείς γι΄ αυτόν ακριβώς το σκοπό. Για όλα τα υπόλοιπα παιδιά, γίνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με την έναρξη της φοίτησής τους.

Έχετε κάποια απορία;